Jak ten mały dom został zbudowany z myślą o widoku i zaprojektowany na przyszłość

Architekt Graeme Cunningham zaprojektował sprytny mały dom dla Jeanette Smail na ziemi, która wcześniej była jej podwórkiem

Projekt
Drugie mieszkanie

Projekt
Graeme Cunningham, Architektura i środowisko

Lokalizacja
Torbay, Auckland

Krótki
Zaprojektowany z myślą o przyszłości i zapewniający elastyczność w przyszłości

Kiedy Jeanette Smail przeprowadziła ocieplenie domu dla jej nowego domu przez Graeme Cunningham, jej przyjaciele oklaskiwali go. Osiągnął dokładnie to, czego chciała - dom, który obejmował widoki i przyciągał ciepło słońca do salonu na otwartym planie.

Dom stoi na szczycie 1000-metrowej części Smail i jej zmarłego męża kupionych w 1972 roku za kilka tysięcy dolarów. Poniżej znajduje się dom rodzinny, w którym wychowali dwie córki i gdzie jedna córka mieszka teraz z dwójką dzieci. Unikając kosztów podziału, mieszkanie o powierzchni 120 metrów kwadratowych zostało zaprojektowane jako drugie mieszkanie w tym miejscu. Dwupiętrowy dom ma wszystko, czego potrzebuje Smail na najwyższym piętrze, z pokojem gościnnym, łazienką i pralnią na dole.

W tej podmiejskiej nadmorskiej dzielnicy na North Shore dom ma zupełnie świeżą twarz. Dzięki solidnej, ziemistej ciemnoszarej falistej barierze na ulicę, lekkość ujawnia się tylko raz w środku. Z krawężnika kilka schodów prowadzi do drzwi wejściowych - jest to wejście, które oddaje wyluzowany charakter bycia przy plaży. Schody znajdujące się w przestrzeni wejściowej tworzą oś, a dom rozwija się wokół tego punktu.

Cunningham bawi się zestawieniem, aby stworzyć intrygę i zachować równowagę, aby stworzyć spokój. Ciemna, zacieniona strona zewnętrzna kontrastuje z widokami rozciągającymi się na Little Barrier, Great Barrier i Coromandel. W nocy latarnia morska w Tiritiri Matangi i statki migoczą w oddali. Widok przepływa przez bezramowe oszklenie, które otacza jeden róg salonu.

Projekt jest zasadniczo domem na pół dziedzińca, jego ciemna bryła działa jako uścisk, aby stworzyć prywatność i owinąć wokół puka. Wciąż w powijakach drzewo dojrzeje, aby stać się centralnym punktem podczas poruszania się po domu - stworzy również subtelną barierę dla oryginalnego domu.

Cunningham jest zabezpieczony na przyszłość, dzięki czemu można wykopać niższy poziom i rozszerzyć go o kolejne dwie sypialnie i część dzienną. A jeśli Smail nadal będzie żyła tutaj w przyszłości, te poglądy, które podziwiała przez ponad 40 lat, pozostaną tam, gdzie poprosiła Cunninghama o ich przedstawienie - bardzo wygodnie w zasięgu wzroku. „To moja własna przestrzeń i jest prywatna” - mówi. „To prosty projekt z wszystkim, czego chciałem”.

Słowa : Jo Bates. Autor zdjęcia : Sam Hartnett.

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here