Dom w Portugalii wykorzystuje strome nachylenie do swojej przewagi

Zbierz ten pomysł

Architekci Carvalho Araújo ukończyli Gerês House, nowoczesny dom w Gerês w Portugalii. Zespół projektowy początkowo podjął wyzwanie aktualizacji rezydencji w górnej części nachylonego terenu. Aby jednak uniknąć ryzyka osunięcia się ziemi, postanowili zburzyć mieszkanie i zbudować nowe na bezpieczniejszych terenach.

„Nowa konstrukcja wiąże się z ziemią w bardzo spontaniczny sposób, wykorzystując jej strome nachylenie i mały strumień” - twierdzili architekci. „Dostęp do domu odbywa się z górnego poziomu, zapewniając pełny widok na budynek, który wpasowuje się w ziemię jak skała.”

Zbierz ten pomysł

Dom, położony w jedynym parku narodowym w Portugalii, ma znaczną betonową podstawę zwieńczoną drewnianą bryłą. Duży pokład z osłoniętą wanną z hydromasażem oraz otwory do pływania obok i pod domem oferują możliwości wypoczynku na świeżym powietrzu.

„Nowa konstrukcja wyświetla duże, funkcjonalne i wielofunkcyjne przestrzenie, w których przyjemność i praca są ze sobą mieszane” - twierdzą architekci. Duże, otwarte przestrzenie społeczne przypominają galerię sztuki otoczoną pięknymi widokami.

Jakie są twoje przemyślenia na temat projektu tej rezydencji w odniesieniu do jej otoczenia? [Zdjęcia i informacje udostępnione dzięki uprzejmości Carvalho Araújo]

Zbierz ten pomysł

Zbierz ten pomysł

Zbierz ten pomysł

Zbierz ten pomysł

Zbierz ten pomysł

Zbierz ten pomysł

Zbierz ten pomysł

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here